Vad är fysioterapi?

14 augusti 2019 Lily Hansen
Vad är fysioterapi?

Ordet fysioterapi har nog de flesta hört någon gång, men många vet inte vad det betyder. Säger man istället sjukgymnastik, så nickar nog alla igenkännande. Det vet alla vad det är. En fysioterapeut är samma sak som en sjukgymnast. En fysioterapeut har unik kunskap om hur fysisk aktivitet leder till rörlighet och hälsa utifrån din förmåga. Om du har någon typ av problem med din kropp, är det ofta en fysioterapeut som bäst kan hjälpa dig. Smärtlindring, idrottsskador, fysikalisk behandling, ortopedisk manuell terapi och neurologi är några exempel på områden där fysioterapeuten är expert.

 

Börjar med en funktionsanalys

Första gången du träffar din fysioterapeut görs en funktionsanalys som utgår från dina individuella förutsättningar. Utifrån denna planeras sedan lämplig behandling och målsättning. Behandlingsplanen kan självklart ändras under resans gång, beroende på hur din kropp svarar på behandlingen. Läkare remitterar ofta till sjukgymnastik/fysioterapi vid problem som de ovan nämnda, men du kan också söka sjukgymnastik privat. Mottagningar där du kan få sjukgymnastik finns över hela landet. Även på små orter. Du kan till exempel hitta sjukgymnastik i Köping. Där jobbar fem välutbildade fysioterapeuter med olika specialområden. De har alltså en stor bredd och kan hjälpa till med många olika sorters skador.

 

Socialstyrelsen utfärdar legitimation

För att få kalla sig fysioterapeut eller sjukgymnast måste man vara legitimerad av Socialstyrelsen. Man kan ansöka om legitimation efter att ha examinerats från fysioterapeutprogrammet på universitet. Det tar tre år att utbilda sig till fysioterapeut, och efter det bygger de flesta på med vidareutbildningar. Det finns många olika områden inom fysioterapi som man kan specialisera sig inom. Några av dessa är; rörelsesystemet, nervsystemet, andning, cirkulation, psykiatri och psykisk ohälsa, barn och ungdomar och äldre.

Man får räkna med att en behandling hos en fysioterapeut är en process. Beroende på typ av skada och hur länge du har haft den kan det ta olika lång tid.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola