Nya band till skogen

13 augusti 2020 Mikael Barani

Den gångna helgen har verkligen varit en svettig upplevelse. Det blev en andra våg av värme i augusti.
Det är nästan som om att man har skytt solskenet som en vampyr när det har varit som varmast under eftermiddagen. All skugga har varit välkommen och många av oss har passat på att ta ett dopp i en kylande sjö eller i poolen.

Vi bor som tur är i ett land där de flesta av oss har det förhållandevis nära till just sjöar. Vackra badplatser omgivna av skog och lugn som inte bara svalkar kroppen – utan även ger själen en möjlighet till lite avslappning. Skogen har ju en bevisat läkande kraft på oss människor. Att bara vandra omkring bland susande trädkronor får stressen att hoppa ned ett par steg.

Trots allt så var skogen källan till liv här i vår del av jorden. De karga förhållandena gjorde att man var tvungen att nyttja de resurser som gick att finna härute – oavsett om det gällde trä till virke och värme, eller djur och bär att äta.

Idag har vi tappat den där kopplingen till skogen. Vi lever i en tid då allt färre av oss kan de praktiska färdigheter som var livsviktiga för bara några generationer sedan.

Det känns därför viktigt att återknyta till skogen. Bland annat finns det så kallade ur och skur-skolor där eleverna i huvudsak vistas utomhus. Det gör att man tidigt får en stark koppling till den gröna miljö som vi alla omges av.
Ett exempel är Skabersjöskolan som är en skola i Malmö.

Får man en naturlig anknytning till skog och mark redan som liten så är det lättare att känna sig hemma i denna miljö även när man blir äldre. 
Det vi känner oss hemma i är vi också benägna att beskydda och se till att nästkommande generationer kan njuta av.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola