Ett fönster är ett fantastiskt ljusinsläpp

28 mars 2022 patrick pettersson

editorial

Fönster ska släppa in ljus i huset. Det kan vara en liten glugg eller ett stort panoramafönster. Funktionen är den samma. Bor man vid en skog eller ett hav med enastående utsikt är det vanligt att man vill ha stora panoramafönster. Den som bor i ett tättbebyggt område föredrar kanske ett mindre.  

Det är skönt att kunna titta ut men ibland besvärande att många kan titta in. Hur man bor och var ens boende är beläget kan vara avgörande för hur stora fönster man vill ha. Är man okej med att det är mycket insyn spelar det ju ingen roll. Vill man vara lite mer privat får man tänka till. 

Det finns ett fönster till varje stil

En viktig sak att tänka på när man ska besluta sig för fönster är att de ska passa in med huset i övrigt. Det snyggaste är garanterat att hålla sig till något som går i samma stil. Bryter fönsterstilen av för hårt blir det ett konstigt intryck. 

Man kan tänka sig hur det skulle se ut om man satte in mängder med fönsterspröjs i en hypermodern byggnad. Det är att falla utanför ramen. Då är det bättre att söka efter ett fönster som passar in i stilen men kanske ändå har en lite äldre framtoning. 

 

fönster

Välja fönster är en svår sak

Att välja fönster är med andra ord inte så lätt. Först vill man kanske att de ska vara snygga till ens hus. Därefter är det ju alla funktioner som ska vara i topp. Det handlar om att de ska kunna släppa in luft men ändå vara täta, och att de är barnsäkra och står emot all väderlek. De stora valen brukar handla om hur många glas det ska vara i ens fönster. Tvåglasfönster och treglasfönster är de man väljer mellan i första hand. 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola