Så undviker du smitta genom virussanering

16 augusti 2021 Lily Hansen

Hur trött är du inte på virus efter att ha genomlevt coronapandemin från 2020 och framåt? Om det inte var tydligt förr att virus kan ha en, minst sagt, stor påverkan på vår tillvaro på planeten så är det åtminstone smärtsamt tydligt vid det här laget. 

Tänk vad ett litet virus kan åstadkomma. Och tänk om den där kinesen på matmarknaden i Wuhan hade kunnat desinfektera sitt hem och sanera allt han eller hon rört vid efter att den ätit av sin älskade fladdermussoppa. 

Då hade vi kanske sluppit hela den här pandemin. Kanske inte. Men virussanering är oerhört viktigt för att förhindra onödig smitta. Bara föreställ dig hur många som kanske trycker på stoppknappen på bussen du åker varje morgon. Försök tänka dig hur många fingrar som rör vid den knappen varje dag, och var alla de fingrarna har varit tidigare. Fingrar som man senare använder för att klia sig i ansiktet med eller peta ut matrester från tänderna. 

 

 

Virussanering stoppar spridning av virus

Egentligen borde man virussanera stoppknapparna varje gång man har tryckt på dem. Spruta på dem med lite sprit eller desinfektionsmedel. Precis som man gör på sjukhus eller tandläkarmottagningar. 

Det är inte som att tandläkaren inte spritar och gör rent den där spegeln och tandskrapan efter att ha rotat i din mun. Inte när han eller hon ska använda samma instrument till nästa person. Det får man i alla fall hoppas att tandläkaren inte struntar i att göra. 

Anders Tegnell har lärt oss att det finns mycket vi kan göra för att förhindra att virus sprids från en person till en annan. Men virussanering är kanske den mest effektiva metoden. Virussanering pysslade man med redan innan coronapandemin. Det har förstås funnits virus även före Covid-19. Kanske ska du ha med dig en liten flaska handsprit nästa gång du ska åka buss?

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola