Personlig assistent – ett givande arbete

29 juni 2020 Lily Hansen

Att arbeta i någon annans hem för att ta hand om och stötta den person som bor där, är ett ansvarsfullt arbete. Man ska finnas till hands och stötta på alla sätt som personen ifråga behöver och ber om, men samtidigt inte korsa några gränser för vad som är okej eller inte i någon annans bostad. Det kan vara svårt, liksom lite utav en balansgång ibland, men det går genom samförstånd och ömsesidig respekt för varandra. Personlig assistent är ett fantastiskt arbete där man får vara någon annan till hjälp för att denne bättre ska kunna hantera sin vardag. 

 

Utbildning

För att kunna arbeta inom vården som personlig assistent bör man ha en adekvat utbildning för ändamålet. Det brukar vanligtvis krävas en undersköterskeutbildning för att få arbeta inom personlig assistans, men vissa andra utbildningar kan räknas som ungefär likvärdiga också. Har man stor erfarenhet av att arbeta med människor och har jobbat inom vården på andra ställen, men utan utbildning? Ja då kan man använda sig av den erfarenheten för att validera bort lite av själva utbildningen när man ska studera till undersköterska till exempel. 

 

 

Val av assistent – rätt person

Om man behöver en personlig assistent, för det kan finnas många anledningar till att man kan vara i behov av sådan hjälp, så får man ofta själv vara med och bestämma vem som passar för jobbet. Självklart får man ett par assistenter att välja på, det går inte helt att välja och vraka hur som helst. Men skulle det exempelvis inte fungera med den första så måste man kunna säga till om det, att det helt enkelt inte fungerar och att man gärna vill prova någon annan. Personkemin måste stämma något sånär i alla fall, när man ska vara så tätt inpå varandra som man faktiskt är med sin personliga assistent.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola