Inga jaktbrott bland tandläkare i Kista

06 april 2021 william eriksson

Vi lever i en värld där tandläkare egentligen enbart karaktäriseras utifrån det som ingår i deras yrkesroll. Det vill säga laga och dra ut tänder, installera tandställningar och väcka ens dåliga samvete till liv när det uppdagas hur usel man är på att göra rent mellan tänderna. Det är vad tandläkare gör, och vad vi tänker på när vi hör någon nämna att de ska till tandläkaren. 

Detta förändrades år 2015. Eller, åtminstone i ett exempel. Så kanske inte generellt, men ändå på ett sätt som är intressant att uppmärksamma. Det visade sig nämligen att en tandläkare från USA blev föremål för global ilska efter en fadäs i Zimbabwe. Han hade nämligen, tillsammans med två lokala medhjälpare, skjutit ihjäl ett lejon. 

Tandläkaren vid namn Walter J. Palmer, som vid tillfället drev en rmottagning i Minnesota, sköt dock inte vilket lejon som helst. Han sköt 13-årige Cecil, en berömd hanne med en unik svart man över huvudet. Ett lejon som var en stor attraktion för invånarna i Zimbabwe och bodde i nationalparken Hwange. 

Friades från anklagelser 

När skjutningen uppdagades rapporterades det att den amerikanske tandläkaren uteblev från sin mottagning i Minnesota. Eftersom han var efterlyst för jaktbrott höll han sig troligtvis undan. Via PR-ombud kommunicerades det att han var ledsen för sin aktion och inte visste vilket lejon han hade skjutit. Samtidigt var tandläkaren dömd för jaktbrott sedan tidigare efter att ha olovligt skjutit en svartbjörn. 

Det var till och med så att tandläkarmottagningens Facebook-sida fick stänga ned efter avslöjandet, då den fick mottaga ett enormt vrede från världens alla hörn. I slutändan meddelade dock Zimbabwe att de skulle fria Palmer från anklagelserna. 

Det förändrar dock inte att folk fortfarande är mycket upprörda över skjutningen av Cecil. Kanske hade det lugnaste för Palmer varit om han flyttat till Sverige, googlat “Tandläkare Kista” och sökt jobb på en lokal tandläkarklinik.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola