Vilka är de vanligaste vägmarkeringarna?

23 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Vilka är de vanligaste vägmarkeringarna?

Om du någonsin har kört bil är det troligt att du har sett vägmarkeringar så ofta att de nästan är en självklarhet för dig. Men om vi tänker efter kan dessa små linjer och symboler vara lika viktiga när vi är ute på vägarna som andra bilister. Som förare är det viktigt att känna till de olika tecken och symboler som målas på vägarna – och varför de är viktiga!

I det här blogginlägget tar vi en titt på några av de vanligaste – men också mest betydelsefulla – vägbanemarkeringarna och förklarar hur de bidrar till att hålla oss säkra när vi kör på motorvägar och landsvägar. Så förbered ditt körkort, för här kommer en snabbkurs i att känna igen (och följa!) alla dessa fascinerande linjer!

vägmarkeringar

Dubbla och enkla vite linjer, vad är skillnaden i betydelse?

Låt oss först tala om de dubbla vita linjerna, mycket vanlig bland alla vägmarkeringar. Dessa används i allmänhet på vägar med medelhög trafikmängd och är enkla att förstå: du får inte korsa dem utan att först få tillstånd av de lokala myndigheterna. Vanligtvis hittar du dessa markeringar på landsbygdsvägar – men de kan också finnas i bebyggda områden också. När du kör på sådana vägar är det alltid viktigt att hålla sig inom linjerna eftersom de är till för att hjälpa oss att hålla ett säkert avstånd till andra fordon som kör i samma riktning.

Nästa punkt är den enkla vita linjen. Även denna finns vanligtvis på vägar med medelhög trafikvolym och indikerar en förändring av vägförhållandena. Det kan betyda att hastighetsgränsen det är därför viktigt att du är uppmärksam när du ser en sådan och att du följer de lokala myndigheternas anvisningar.

I vissa fall kan det också innebära att du måste sänka hastigheten, så se till att du följer vägmarkeringarna noga.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola