Ta hjälp av ett kunnigt bokbinderi

30 maj 2019 Jenny Olsson
Ta hjälp av ett kunnigt bokbinderi

Att bevara gamla saker är viktigt. de går inte att få tag i nya och även om man skulle göra nya upplagor så är det inte samma sak som att ha originalet. Vissa böcker kan ju också ha ett visst affektionsvärde för vissa personer, det kan ju vara en bok som är väldigt gammal till exempel och som man ärvt generationer igenom. För den som gillar att läsa så kan böckerna vara något heligt. Även om tekniken hela tiden går snabbt framåt så är det inte samma sak att läsa en e-bok eller lyssna på en ljudbok som att sätta sig med en bok ute i sommarsolen och njuta av spännande läsning. Även om allt går snabbt framåt är det viktigt att bevara saker som böcker, annars försvinner de till slut ur samhället. 

Det är inte heller bara känslan av att läsa en bok eller bevara en bok som är väldigt gammal som gör det viktigt att behålla dem utan det kan också finnas information i dem som är värdefull. Även om mycket går att läsa om på internet så gör inte alls det. I och med att vi ska bevara böckerna ska man också se till att gynna dem som jobbar med detta, det vill säga bokbinderier. Det är ett viktigt hantverk att kunna restaurera böcker och kunna bevara dem. Det är viktigt att sådana yrken finns kvar så man kan anlita dem när behovet finns.

Rybrandts bokbinderi som ligger på Kungsholmen i Stockholm är ett företag som håller på med just det här. Företaget har drivits av några få olika ägare trots att det funnits ända sedan 40-talet. De som driver företaget idag tog över det i början av 2000-talet så de har varit verksamma inom branschen länge. Att bokbinderiet funnits så länge och att varje ägare drivit det så länge talar för att de är seriösa och har nöjda kunder. 

 

 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola