Orkestern under fötterna

19 januari 2020 Mikael Barani
Orkestern under fötterna

Dags att snöra på skorna och ge sig av ut i det vilda. Många av oss älskar det frasande ljudet av barr och kostat under fötterna när vi traskar genom en barrskog. Denna orkester av underlag är en fröjd för öronen för de flesta av oss som har växt upp i den de nordligare länder där barrskogsbältet löper.
Norrmännen och finnarna är gissningsvis bäst i klassen. Här i Sverige har vi förvisso också en stark friluftskultur, men undrar som sagt om det inte är så att våra grannar är ännu mer marinerade i vildmarken än vi är här i Sverige. Den är i varje fall vad magkänslan säger. 
I Norge är det ju tradition med tur på söndagarna medan Finland har sina sjöar där man gärna badar i samband med bastubad.

Hur det än må vara med den saken så är det i varje fall fantastiskt att utforska skogen som vi har här i Sverige. Att det just är barrskog är som sagt lite unikt eftersom det i många andra delar av världen är mer lövskog som gäller. Men här i våra kallare regioner är det alltså barr som har gått hem i naturen. Man blir alltid lika imponerad över hur evolutionen har sett till att saker hänger ihop.

Så grabba tag i din kikare och din matsäck nu på söndag, eller vilken dag som helst och ge dig ut för att beundra och njuta av detta konstverk som omger oss. Sjunk in i naturen och låt den omfamna dig. Känn hur du kan vila i fågelkvitter, rinnande vatten och vinden i träden.

Inte undra på att man numera kan få vistelse i naturen utskriven för att öka sitt psykiska välmående. Det är trots allt ute i skogen där många av oss känner en unik ro och känsla av att faktiskt vara hemma.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola