Ljudet av dina favoritfilmer

30 juli 2020 Mikael Barani

Filmmusik är på många sätt en underskattad genre. Hur många här tar till exempel tillfället i akt att dra på soundtracket till favoritfilmen då och då? Det är annars varmt rekommenderat då mycket av filmens stämning faktiskt hör samman med den musik som spelas. 
Trots allt är det så att ju fler sinnen som är involverade i en aktivitet desto mer engagerade och känslosamt investerade blir vi. Du kommer garanterat att bli medtagen av hur starkt musiken till dina favoritrullar snabbt sätter dig i samma sinnesstämning som när du tittar på filmerna.
Oavsett om det gäller spänning eller romantiska komedier så kommer du att känna att du plötsligt sitter där framför bioduken eller tv-skärmen igen.

Vill man lyssna på en mästare inom genren så är såklart Hans Zimmer den självklara startpunkten. Mannen bakom musiken till filmer som Interstellar, Inception, Batman Begins-trilogin och The Last Samurai har en hel del fantastiska alster på sitt CV… minst sagt. 

I samma andetag måste naturligtvis genrebildande Ennio Morricone nämnas. Denne legendar gick nyligen bort men hans musik kommer att leva kvar i all evighet. Framför allt är han förstås igenkänd för musiken till spaghettiwestern-genren, flera med Clint Eastwood i huvudrollen.

En nya bekantskap är svensken Ludwig Göransson som bland annat ligger bakom musiken till Star Wars-spinnoffen The Mandalorian. Här snackar vi orkestrala små mästerverk i sann Stjärnornas Krig-anda.

Kom ihåg att musiken låter bäst med riktigt bra högtalare. Sådana behöver egentligen inte kosta skjortan och du kan alltid kika in på  https://tonlaget.se/hogtalare-goteborg.html för att få lite inspiration och idéer. 

Nu är det bara att bänka sig framför soffan och låta ljuden föra dig tillbaka till dina favoritstunder i dina favoritfilmer. Kanske blir du taggad på att faktiskt även se filmen igen? Det är trots allt fortfarande sommar och semestertider. Så ladda upp med lite popcorn och låt filmen rulla.

 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola