Kontering skapar ordning

17 maj 2022 jonas olsson

editorial

Att kontera innebär att man bokför alla ekonomiska händelser som sker i ett företag, dag för dag. I rätt ordningsföljd ska det sitta. Inget att slarva med alltså för då blir det fel i slutändan. Har man inte sinne för siffror så är det lika bra att låta någon annan göra jobbet. 

Det är inte alla förunnat att ha sinne för siffror eller ha en pedantisk läggning som innebär att inget blir fel. Vissa människor har blick för det där. De passar bra för ett sådant jobb där det ingår siffror och att skapa ordning. Andra människor har helt andra kvaliteter och lägger sitt fokus där. 

Flera konton används

En affärshändelse kan påverka ett av de konton man har i ett bolag. När man arbetar med att kontera har man två eller tre konton till sitt förfogande. Ett av dessa är för momsen. Ett annat är ett uttagskonto och ett tredje är själva varan eller tjänsten man handlat med. 

Ett uttagskonto brukar vara kopplat till företagets bankkonto. Det är där man har möjlighet att ta ut pengar. Det är även på detta konto betalda fakturor kan spåras. Men andra ord går det i princip att sätta in pengar på det kontot också. Momsen ska alltid ligga på ett speciellt konto tills dess att den ska betalas in. 

 

kontering

 

Bokföring kontra kontering

Vid en kontering utför man en aktivitet som ligger under bokföring. På https://konteramindre.se/ kan man få veta hur det går till när man konterar på ett snabbare sätt. Det finns många bra program som innebär att mycket av arbetet med bokföring är automatiserad. 

När man konterar förser man helt enkelt en faktura med olika värden. Ett för konto, ett ställe för kostnader. Ytterligare får den ett projektnummer och lite annat smått och gott för att bokföringen ska skötas på rätt sätt. 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola