Hotta upp ljudsystemet inför ju

26 november 2019 Mikael Barani
Hotta upp ljudsystemet inför ju

En bok.
En gammal hederlig bok med papperssidor.
Det är lustigt hur man kan glömma bort hur trevligt det är att faktiskt lägga sig ned och läsa i sällskap av en tekopp.

Det är sant att böcker är ett billigt sätt att resa på. Bland sidorna bjuds du in i en annan människas sinne – inte bara huvudkaraktärens, utan även författarens.

När man börjar läsa så bjuds man in i en dans som man inte vet var den kommer att sluta. En riktigt bra bok har nämligen förmågan att skapa förståelse och empati för andra människor. Vi får helt enkelt leva en annan människas liv bland sidorna.
På så sätt är läsning en intim handling som suddar ut gränserna mellan oss själva och karaktärerna i boken. Rätt häftigt, om man tänker efter. 

Läsplattor i all ära, men de har inte riktigt samma effekt på sinnet som sidor av papper. Det är något med bläddrandet, vikten och materialet som stimulerar sinnena på ett djupare sätt än plast. 
Ljudböcker är förvisso praktiska, men… mjah, det blir inte heller samma sak. Även om det har sin poäng att höra författaren själva läsa sin bok för mig som lyssnare. Men då ska det helst vara i hörlurar, så att man kommer riktigt nära.

Har man ett ljud- och videosystem därhemma ihopkopplat med av-teknik så är kanske inte ljudböcker det första man tänker på. Att lyssna på dem genom stereon brukar i och för sig fungera, men upplägget är bättre lämpat för musik.
Att till exempel kunna få musiken att hänga med från rum till rum, utan att alla i huset måste höra det, känns som en cool grej.

AV/IT har en massa smidiga lösningar på lager, och nu i juletider är det ju ett ypperligt läge att hotta upp underhållningen där hemma lite. Vem vill inte lyssna på ”Bjällerklang” på ett system?

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola