Ha en trevlig lördag fyll med fynd – Gå på auktion

08 juli 2019 jonas olsson
Ha en trevlig lördag fyll med fynd - Gå på auktion

Auktioner och loppisar har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Många tycker att letandet efter guldkorn bland en massa krimskrams på loppis är roligt och auktioner med unika föremål från svunna tider lockar många besökare varje vecka. Mer hur går en auktion egentligen till?

 

Såhär går en auktion till

Att fynda på en auktion behöver inte vara särskilt svårt, men chanserna att ha en lyckad auktionsupplevelse ökar genom lite förberedelse. 

Först och främst kan det vara en god idé att göra lite efterforskningar inom det område av föremål du är intresserad av. Kolla upp vad liknande föremål brukar gå för på auktion. 

Innan en auktionen börjar hålls det alltid en visning av de föremål som kommer säljas under auktionen. Det är klokt att gå på visningen eftersom det ger dig en chans att titta närmare på de föremål man är intresserad av och granska dem noga. Det kan nämligen vara svårt att upptäcka eventuella skador under själva auktionen, och det är svårt att reklamera auktionsfynd i efterhand eftersom det är begagnade föremål. Bestäm också vad du är beredd att betala för de föremål du är intresserad av. Det är annars lätt hänt att man dras med i auktionen och lägger högre bud än planerat.

Under själva budgivningen är det en auktionsförrättare som håller i det hela. Personen ropar ut föremålen och man budar på dem genom att ropa ut sitt bud. Ibland används nummerlappar. Man får då ett nummer innan budgivningen kör igång.

Att hitta en auktion

Att hitta auktioner att besöka är ofta enkelt. Det hålls auktioner runt om i landet varje vecka, ofta på lördagar. Om du letar efter en auktion i luleå är kanske Norrbygdens auktionsbyrå för dig. Du kan vända dig till dem om du har föremål du vill ge ett nytt hem, men också för att gå på en av de många auktioner de anordnar i Luleå och närliggande städer. 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola