Finns det företag som jobbar med smide i Stockholm?

11 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Finns det företag som jobbar med smide i Stockholm?

Det finns en rad yrkesroller och yrkesområden inom speciellt byggbranschen som är lite dolda och där gemene man inte har direkt koll på vad de gör, hur de gör det och varför. Idag tänkte jag vi skulle titta lite närmre på smide. I smedjan tillverkas föremål genom att metallstycken värms upp tills de är mjuka nog för att kunna formas med olika verktyg. Metallen hamras sedan till önskad form och kyls av så att den hårdnar.

Kort sagt kan man säga att smide är en tillverkningsprocess där metall värms upp tills den är formbar och lätt kan formas med handverktyg eller maskiner. Smide används ofta för att skapa föremål med ett högt förhållande mellan styrka och vikt, t.ex. knivar, yxor och andra verktyg. Och det är väl främst detta som man som okunnig främst förknippar med smide.

smide

Det finns några olika typer av smide

– Formsmide: Här placeras en metallbit mellan två formar och hamras eller pressas sedan för att forma den. Detta är den mest typ av smide.

– Släppsmide: I denna process placeras en bit metall på ett städ och släpps sedan på en matris, som ger den önskad form.

– Smide med öppen form: Även känt som fritt smide, här placeras metallen på ett städ och hamras sedan i form.

De vanligaste metallerna som används vid smide är järn och stål, men även andra metaller som aluminium, mässing och brons kan användas och inom byggbranschen är det främst järn, aluminium och stål som används. Detta för att de är material med hög hållbarhet, som av naturliga orsaker är väldigt viktigt när du exempelvis smider en byggnadskonstruktion. Det kan handla om allt från en grund som man sedan bygger ovan på, till ett balkongräcke eller en trappa. Det finns en rad företag som jobbar med smide i Stockholm, ett av dem är Hofmeijer, ett företag med lång erfarenhet och kunnig personal.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola