Fånga naturen i mörkret

10 december 2019 Mikael Barani
Fånga naturen i mörkret

För den som gillar vinterfoto gäller det verkligen att passa på när tillfälle ges. Än så länge har det inte varit särskilt många chanser till att fånga landskapen i vitt, i varje fall om man inte bort längre norrut i landet.

Alla snöälskare håller säkerligen stenkoll på väderapparna inför att vi får några dagar med riktig vinter nu under december. Förvisso brukar januari och februari ge mer vitt, men det är samtidigt något speciellt med att fota nu inför julen. Luften känns liksom frisk och mustig (höhöhö) på samma gång.

Den riktigt drivne är redo tidigt på morgonen. All utrustning packades ned redan kvällen före och på morgonen är det bara att koka lite kaffe som gäller. För i mörkret får man ha motiven för sig själv. Få andra orkar släpa sig upp där runt klockan fem för att fånga naturen.

Naturligtvis krävs det ett kamerastativ för att lyckas med de riktigt långa exponeringarna. Det gäller oavsett om man fotograferar med en mobiltelefon eller en rejäl systemerare. Är det inte så att du är stadig på hand som en krypskytt så behöver du få lite stöd av ett… ja ett stöd.

Att fota i mörker kräver nämligen långa slutartider för att kameran ska kunna registrera tillräckligt med ljus. Den mänskliga kroppen är bra på väldigt mycket, men att stå helt stilla – utan minsta lilla rörelse – är inte något som den klarar av. 

Därför är det en god idé att skaffa bra stativ från Coolpriser.se. Så att du vet att den där arla morgonturen inte är förgäves. Det vore trist att vända hem med ett gäng skakiga bilder.

Trots allt så kanske din fototur resulterar i några riktigt fantastiska motiv. Måhända är de till och med bra nog för att ge bort till någon i formen av en julklapp.
De bästa presenterna gör vi trots allt själva.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola