Ett innertak måste inte vara vitt och tråkigt

22 juni 2022 jonas olsson

editorial

En del av husets eller lägenhetens inredning som man oftast inte funderar särskilt mycket över, är dess innertak. Man sträcker sig sällan längre än till att vid behov måla om det i samma vita färg som det hade tidigare. Visst är vitt en neutral och allsidig färg som inte skär sig mot någon av inredningens övriga färger. Men det är ju inte särskilt kul. 

Varför inte tänka om alldeles och satsa på ett tak med färg. Det ger verkligen en annorlunda upplevelse att kliva in i ett sådant rum. Tänk dig till exempel att du har en tapet med ljus bakgrund och mönster i en viss färg. Då kan du plocka upp samma färg när du målar taket. Det blir både ovanligt och snyggt. 

Om du håller på att renovera och står i begrepp att måla om ditt innertak, så tänk också till lite extra. Har du till exempel installationer som skulle kunna döljas i innertaket? Kanske skulle du passa på att installera downlights? Det är modernt och ger även en väldigt trevlig, allsidig belysning.

 

Innertak

 

Träpaneler känns ombonat

För den som står i begrepp att bygga nytt eller helt byta innertak, finns det fler saker att tänka på. För det första måste taket isoleras för värme och fukt. Vad gäller materialval, så är gipsskivor alltid bra med tanke på brandsäkerheten. Om man vill ha en mera ombonad känsla kan man dock fundera på att sätta upp träpaneler i taket. Man kan ju alltid måla dem om man inte vill ha för mycket känsla av bastu i rummet. 

Förresten, en av innertakets funktioner är att dölja bjälklaget. Men om man har ett äldre hus vill man kanske visa upp det gamla fina bjälklaget. Istället för att lägga nytt innertak under bjälklaget, får man då lägga det mellan de gamla bjälkarna. Tänk bara på att det ska finnas tillräckligt med isoleringsutrymme mellan innertak och yttertak.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola