Kompletterande sjukförsäkring som ger lite mer ersättning vid en sjukskrivning

01 juli 2022 Cecilia Olsson

editorial

Att bli sjuk är något som kan vara väldigt jobbigt både fysisk och mentalt. Allt är på något sätt sammankopplat och är det något fel på kroppen så har det ofta inverkan på det mentala välmåendet, precis som att man ofta får fysiska symtom när man mår psykiskt dåligt. Att bli sjuk under en längre tid kan dessutom påverka ekonomin negativt, vilket adderar ytterligare oro under sjukdomstiden. Därför är det klokt att ta reda på vilken ersättning man har rätt till under sjukskrivningen, det kan handla om mer än bara sjukpenning från Försäkringskassan. 

En sjukförsäkring kompletterar sjukpenningen

När man får sjukpenning från Försäkringskassan så handlar det ofta om 80 procent av den lön man i vanliga fall får. Det är något som kan märkas väldigt tydligt, speciellt under en längre tids sjukskrivning. Som tur är så finns det sjukförsäkringar som kan dryga ut inkomsten något och göra det lite lättare att få ihop det rent ekonomiskt när det inte är möjligt att gå till arbetet som vanligt. 

Sjukförsäkring

Det går att få några extra procent tack vare en sjukförsäkring

Många som är anställda i Sverige har sjukförsäkring genom Afa Försäkring. Det är en kollektivavtalad försäkring som innebär att man får ett visst antal procent extra som kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan. Hur mycket man får beror bland annat på hur många procent man är sjukskriven samt vilken anställning man har. Är man sjukskriven så kan det kan oavsett vara klokt att ta reda på om man har en sjukförsäkring hos Afa Försäkring och i så fall skicka in en ansökan för att få ut lite mer pengar.

När man är sjukskriven är det viktigt att ta hand om sig själv på alla sätt för att så snart som möjligt kunna gå tillbaka till jobbet. Genom att ansöka om kompletterande ersättning från Afa Försäkring behöver åtminstone oron över ekonomin inte vara lika stor.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola