Kampen mot bekvämligheten

21 juli 2020 Mikael Barani

Vad som händer i livet efter detta, om det ens finns, kan vi med säkerhet inte veta. 
Vad vi däremot vet är att vi lever nu. Frågan är dock om vi, och just Du, lever det liv som du vill leva. 

På många sätt hade våra förfäder det mycket lättare än oss. Det fanns liksom inte några tvivel om vad syftet med livet vad: Att överleva. Idag så har många av oss här på jorden våra grundläggande nödvändigheter tillgodosedda. Detta är naturligtvis en fantastisk bedrift.
Samtidigt finns det en baksida med det hela då ett liv i bekvämlighet också kan få oss att känna som om att vi saknar en riktig mening med livet. 

Vi är trots allt formade av kampen mot den övriga naturen. Evolutionen har gett oss en kreativ hjärna och en mångsidig kropp. Vi är inte experter på något – däremot är vi fenomenala generalister.
När världen allt mer blir en plats för specialister är det inte konstigt om vi känner att vi inte har något att tillföra. Kanske stannar vi därför kvar på samma jobb, relationer och platser alldeles för länge. Vi vet helt enkelt inte vad vi ska göra istället. Vägen till expertis är lång och det är trots allt bekvämt att fortsätta låta vardagen ticka på.

En påminnelse är därför att en dag kommer våra nära och kära att sitta på en begravningsbyrå i Malmö och gå över detaljerna för vår jordfästning. Fram till det tillfället har du dock möjlighet att styra ditt liv i den riktning som du vill att det ska röra sig mot.

Det är förstås en krävande resa, speciellt om din utgångspunkt är långt borta från ditt mål. Under vägens gång kommer du kanske att upptäcka att det faktiskt är resan till målet som är det som är spännande – och att ditt äventyr redan pågår.

 

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola