En LED strip har många användningsområden

20 maj 2022 jonas olsson

editorial

Att förnya sitt hem med belysning kan göra underverk. Det behöver inte bli särskilt dyrt heller. Modern LED belysning är väldigt energisnål och kan nu för tiden fås i alla möjliga färger. Genom att sätta LED strips bakom eller under hyllor, tavlor eller annat får man en bakgrundsbelysning som är väldigt angenäm. Det finns otaliga ställen i din bostad där du kan utnyttja detta.

Ett ställe som du säkert inte tänkt på är att sätta LED strips under framkanten på stegen i trappan. Du kan göra det utomhus eller inomhus och eftersom belysningen är så energieffektiv kan den få vara på hela natten. Det minskar risken att någon går och snubblar i trappan i mörkret. Även i bastun kan man ha LED strips. Det finns nämligen varianter som är vattentäta och klarar höga temperaturer. Det blir en mysig belysning vid bastubadet.

 

LED strip

 

Skifta färg på eller dimma ljuset

I sovrummet kan det vara häftigt att ha en RGB ledstrip med fjärrkontroll. Då kan man ställa in ljuset i olika fasta nyanser eller så att det skiftar i färg. LED strippen sätter du enkelt upp bakom sänggaveln eller under kanten på själva sängen. Även där kan LED fungera som nattbelysning, för den som är lite mörkrädd av sig. 

En annan typ av LED strip, som är snygg att montera synligt, är flexibla strips med neonbelysning. De finns i flera olika färger, inkluderande varmt eller kallt vitt sken. Även dessa är vattentåliga och kan sättas upp utomhus. Varför inte linda stången till parasollet med en sådan? Det blir garanterat uppseendeväckande. Ljuset kan även dimmas så att du kan dämpa det när det börjar bli riktigt mörkt ute. Ja, de olika ställen som du kan montera LED strip på i hemmet är oändliga. Säkert kan du själv komma på någon användning som inte listats här.

Fler nyheter

14 november 2022

Dags för förskola